Populair

Michel van der Kroft - 't Nonnetje
Michel van der Kroft is volgens velen in de horeca de perfecte belichaming van een vakman. Alles wat je bij 't Nonnetje proeft is met de hand gecreëert en ademt klassieke ambacht. De terrine van ganzenlever en gerookte paling met rode biet en 25 jaar gerijpte aceto balsamico, is een voorbeeld van perfectie. Beter dan dit kan het niet. Daarbij integreert Michel al jaren de Portugese keuken in zijn kookstijl. Die voorliefde is ontstaan door zijn vrouw, die van origine Portugees is, waardoor de keuken van 't Nonnetje uniek is in Nederland.
Maar dat is niet enkel wat de ervaring bij 't Nonnetje is, zeker niet. Bij Michel draait het namelijk om de volledige ervaring, de gastervaring. En daar weet hij als geen ander mee om te springen. Persoonlijk contact met de gast, zorgt ervoor dat Michel precies weet waar de gast behoefte aan heeft. Net iets meer persoonlijke benadering of juist wat minder. Dat is allemaal waar de ervaring van een topchef als Michel van der Kroft bij komt kijken. 't Nonnetje is een absoluut twee sterrenrestaurant qua niveau en kookstijl, maar dat betekent zeker niet een stijve restaurant ervaring. Hier kan je helemaal jezelf zijn en toch genieten van een ongekend hoog niveau!

Horeca zonder personeel
Het personeelstekort is geen tijdelijk probleem, het is de realiteit van de toekomstige arbeidsmarkt. Dat heeft uiteraard ook gevolgen voor de horeca, waar gastvrijheid hand in hand gaat met persoonlijk contact. De kosten lopen ook steeds verder op: energie, huur, inkoop. De ondernemers in deze nieuwe aflevering van De Nieuwe Keuken gooien het daarom over een andere boeg. Ze werken zonder (bedienend) personeel en hebben hun restaurantconcept kleinschalig ingestoken. Bekijk aflevering 6 van De Nieuwe Keuken met in de hoofdrol restaurant JA en restaurant De Haan.

Servais Tielman - Beluga Loves you*

De natuur bepaalt het menu
Er zijn twee belangrijke factoren in het verbeteren van de duurzaamheid in onze foodsector. Dat zijn foodmiles en gebruik maken van ‘overvloedige’ producten in plaats van het overproduceren met milieubelastende productiemethodes. Daarom nu de aflevering ‘De natuur bepaalt het menu’ in de serie De Nieuwe Keuken.
In deze aflevering laten chefs zien wat je met producten kan doen die overvloedig beschikbaar zijn in de buurt van hun restaurant. De een doet dat door zelf te produceren in zijn moestuin, de ander doet het door te wildplukken of gebruik te maken van duurzame producenten in de buurt. Uiteindelijk laten deze chefs zich niet leiden door internationale smaken, maar door de natuur. Wat biedt de natuur op dit moment? En wat kan ik daar als chef mee creëren?

Floris van Straalen - VanOost
Floris van Straalen heeft ruim een jaar aan het concept van VanOost mogen werken, voordat het restaurant van start ging. Hierin laat Floris zijn ware talent zien. Hij kijkt veel verder dan hetgeen op het bord verschijnt. Floris is een chef die inmiddels ruime ervaring heeft opgedaan in fine dining en daardoor een complete kijk heeft ontwikkeld. Bij VanOost draait het daarom om het complete concept. Het design, de journey van binnenkomst tot het vertrek en uiteraard de menu ervaring.
Zijn frisse kijk op fine dining is een welkom gezicht. Waarbij Floris gebruik maakt van bijzondere ingrediënten, zoals het vlees uit de staart van de krab. En vooral ook kiest voor het gebruik van een hoofdingrediënt in meerdere bereidingen en gangen in het menu.
VanOost ligt in het Oosterpark in Amsterdam en is mede door het design en de fine dining approach al snel een hotspot geworden in Amsterdam.

Yornie van Dijk - Basiliek
De Basiliek in Harderwijk is inmiddels een begrip en dat begrijpt de nieuwe chef Yornie van Dijk maar al te goed. Yornie is jarenlang de souschef geweest bij Rik Jansma en heeft sinds kort de sleutels mogen overnemen. Dit betekent dat Yornie zijn eigen koers kan gaan uitzetten. Waarbij hij meer gaat kijken naar 'vereenvoudigen' van gerechten, meer natuurelementen en een lossere sfeer in het restaurant. De nieuwe Basiliek staat er klaar voor.. Yornie ook?

Daniël Damen en Kevin Kion - Mano
Daniël Damen en Kevin Kion kennen elkaar al vanaf hun vierde jaar en hadden al snel een gemeenschappelijke droom: samen een restaurant openen. En sinds kort is dat zover, restaurant Mano is daar! De naam Mano komt van het woord ‘hermanos’ af, wat de vriendschap symboliseert tussen chefs Kevin en Daniel. Mano is een typisch huiskamerrestaurant met 20 couverts, met daardoor een ongekend persoonlijke touch. Daniel en Kevin mixen hun twee stijlen om een unieke ervaring neer te zetten. Dat resulteert in gerechten op een klassieke basis, maar vooral met verrassende smaken. Kevin is een bijzonder creatieve chef, waar de meeste innovativiteit vandaan komt. Daniël heeft een enorme tas aan ervaring bij onder andere Ciel Bleu en Bolenius. En die combinatie maakt dat je bij Mano creatieve gerechten krijgt, met een stabiele basis. Maar wat Mano vooral uniek maakt is de ambiance. De beide heren zijn ontzettend toegankelijke chefs, enorm betrokken en met hun open en vriendelijke aanpak is Mano een heerlijke plek om te zijn!

Gault&Millau awarduitreiking 2022

Syrco Bakker - Pure C**
"Ik kan mij niet voorstellen dat ik zou koken zonder de Zeeuwse producten", geeft direct de filosofie van topchef Syrco Bakker weer. Inmiddels is Syrco uitgegroeid tot een van Nederlands vooraanstaande chefs en weet hij Cadzand op de internationale kaart te zetten. Vooral door gebruik van alles wat Zeeland te bieden heeft, op een culinair enorm hoog niveau neer te zetten voor zijn gasten.

Hyperlokaal
Waarom van ver halen als je om de hoek net zo goed en soms zelfs betere producten kan halen? Uiteraard heeft dit alles met prijs en gemak te maken. Een chef kan eenvoudiger en vaak ook voordeliger een stuk kaas bestellen dat in Frankrijk gemaakt is, dan bij zijn lokale boer. Gelukkig wordt er steeds meer het belang aangetoond en de waarde van het lokaal inkopen. Waarbij ook de relatie met de specialist enorm belangrijk is. Hierdoor ontstaat er een eigen lokale ‘economie’ tussen specialist en restaurant. En weten chefs een netwerk op te bouwen van specialisten om zich heen, die hen voeden met kennis en producten.
Het hyperlokaal vinden van unieke producten is voor sommige chefs helemaal niets nieuws. Zoals Jonnie Boer van De Librije. Hij werkt al sinds het begin met lokale specialisten. Daar werd hij in die tijd wel eens gek voor verklaard, want je ging toch immers voor de beste kwaliteit en unieke buitenlandse producten om je gasten om hoog niveau te verrassen. Jonnie Boer en inmiddels een veelvoud aan restaurants in Nederland heeft inmiddels weten aan te tonen dat je ook met een hyperlokale aanpak een topniveau gastronomie kan neerzetten. Daarin wil restaurant Rotonde uit Rotterdam zelfs nog een stap extra in maken, door daar een extra duurzaamheidselement aan toe te voegen. Waarom en hoe? Bekijk de aflevering.

Noor Groningen - de opening
Het is eindelijk zover voor het talentvolle horecakoppel Jeroen en Marleen Brouwer, hun nieuwe avontuur in Groningen is begonnen onder de naam Noor! Het restaurant bevindt zich in een pittorresk kerkje vlakbij de bekende suikerbieten fabriek in West-Groningen. Dit geheel gerenoveerde kerkje huist na de verbouwing een fantastische nieuwe keuken en prachtig rustig ogend interieur. Bekende gerechten, zoals de knol, maken hun rentree op de kaart. Maar er is ook zeker een nieuwe slag zichtbaar en wij zijn dan ook heel benieuwd naar alle komende stappen van Jeroen en Marleen!