Alex Haupt - 101 Gowrie

New Dutch Cuisine door een Australische bril

“You Dutch people don’t even comprehend how much food culture, traditions and treasures you actually have”, is een van de eerste dingen die Alex Haupt, chef van 101 Gowry in Amsterdam, ons vertelt. De jonge chef uit Australië heeft al verschillende rondzwervingen in de topkeukens van Amsterdam gemaakt en is eigenaar geworden van zijn eigen 101 Gowry in de Pijp. Voordat hij ‘zomaar’ aan de slag ging met zijn menukaart, is hij allereerst de Amsterdamse archieven ingedoken. Om zoveel mogelijk kennis op te doen over de Nederlandse eetcultuur en tradities. Deze reis, samen met Alex’ opgedane kennis van topkwaliteit producten in sterrenkeukens, maken wat de keuken bij Alex op dit moment is.

“The Dutch cheeses are just simply great, I’m always amazed that not more of these cheeses are used in the Dutch gastronomy”, vertelt Alex verder. Hij lijkt het zijn missie te hebben gemaakt om Nederlanders opnieuw kennis te laten maken met de Nederlandse keuken, of in zijn woorden; New Dutch Cuisine.

Toch reikt zijn gedachte en visie verder dan de werkelijkheid. Want het opzetten van een geheel nieuw restaurant in Amsterdam heeft meer voeten in aarde dan enkel op hoog niveau koken. En dat is waar de jonge Alex momenteel erg druk mee is. Hij helpt mee in de bediening tijdens het servies, zorgt ervoor dat de tafels exact goed staan (zelfs met een afstandsmeter) en begint elke ochtend om 8 uur ‘s ochtends met het bakken van het brood. Zelfs zijn Spaanse vriendin heeft haar marketingbaan opgegeven om hem te helpen en te zorgen dat de zaak elke dag weer gevuld is met gasten.

Het succesvol neerzetten van een nieuw restaurant gaat dus verder dan een visie alleen. Het gaat gepaard met een ongelooflijke hoeveelheid doorzettingsvermogen en een niet te bevatten grote passie voor het neerzetten van de allerbeste gastervaring.

101 Gowry zit weliswaar nog in de opstartfase, maar vanwege de enorme bewijsdrang en inzet van Alex Haupt zelf en de mensen om hem heen, lijkt succes steeds dichterbij te komen. En hopelijk helpt deze Australische jonge chef ons met het openen van onze ogen voor de schatten van de Nederlandse eetcultuur en tradities.