Alice Colombari - Restaurant Alice

Little Italy in Grunn

“Ik voel mij beschaamd over de Italianen die pizza met ananas serveren en daarmee de Italiaanse keuken meer schade aanrichten”, aldus Alice Colombari als wij op een rustige dinsdagmiddag bij haar op de koffie gaan bij restaurant Alice in Groningen. Alice en haar familie zijn enorm uitgesproken over wat de Italiaanse gastronomie wél is. En daar kunnen zij met recht over praten. Alice werkte jarenlang in een van de beste keukens van de wereld, die van Massimo Bottura himself. Bovendien is zij opgegroeid in het geboorteplaatsje van de tortellini, Castelfranco Emilia.

En die tortellini stroomt bij Alice en haar familie door het bloed. Het is waar Alice haar kookliefde vandaan komt en de basis van haar keuken, die uiteraard veel verder reikt dan de handgemaakte tortellini. De keuken van Alice draait om echte, lokale Italiaanse producten, traditionele gerechten uit hun streek (Emilia-Romagna, Noord-Centraal Italië) en vooral de liefde en familieband. Want bij restaurant Alice staat familie voorop. In de keuken werkt Alice samen met haar vriend, broer en moeder. Op die manier ligt niet alle druk op de schouders van Alice zelf, maar voelt het als een gezamenlijke effort.

Toch blijft het een hele onderneming om de Italiaanse gastronomie na te bootsen in Groningen. Er worden telkens Italiaanse ingrediënten en wijnen ingevlogen, via vrienden en leveranciers. Zelfs de koffie in restaurant Alice is van een lokale koffieproducent uit Emilia-Romagna. Regelmatig reist de familie dus heen en weer, om goed contact te houden met hun lokale partners. Dit is precies waarom restaurant Alice zich onderscheidt van andere Italiaanse restaurants: de nauwe connectie en samenwerking met hun lokale partners in Emilia-Romagna en het koken van gerechten volgens de lokale tradities.

Die lokale kooktradities zijn sowieso iets wat ze graag bij restaurant Alice willen laten zien. Want de Italiaanse keuken gaat vele malen verder dan de geglobaliseerde gerechten als pizza, pasta en lasagne. Wie bij restaurant Alice aanschuift krijg altijd het vaste menu (mits er geen allergieën of vegetarische voorkeuren zijn). Dat is een van de filosofieën waar Alice zelf ook enorm in gelooft. Want een menu moet vers zijn; en zoals gezegd is het verkrijgen van ingrediënten niet eenvoudig. Het met de hand maken van pasta voor het menu kost elke dag een paar uur de tijd. A la carte is daarom geen optie bij restaurant Alice. Iets wat niet alle Groningers zullen begrijpen, maar dat is een kwestie van wennen. Bij Alice eet je op hoog gastronomisch niveau klassieke gerechten uit Emilia-Romagna en dan eten wij graag mee met het geboden menu!